8 egyszerű lépés a WordPress weboldal SEO optimalizálásához

Javítsd a WordPress teljesítményét ezzel a gyors útmutatóval.

A gyors weboldal elengedhetetlen része a SEO-rang javításának; az útmutatók azonban gyakran általánosságban nyilatkoznak az optimalizálásról és arról, hogy mit tehet a weboldaladért, vagy mélyebben belemennek a technikai szempontokba, amelyek egyes felhasználókat túlterhelhetnek.

Ebben a cikkben a legalapvetőbb lépéseket kapja meg a webhelye teljesítményének javításához anélkül, hogy belemerülne a kódok apró részleteibe.

WordPress webhelyek és optimalizálás

A webhely sebessége fontosabb, mint valaha, a végfelhasználók elhagyják a webhelyeket, ha az oldalak vagy az eszközök betöltési ideje több mint néhány másodpercet vesz igénybe, így minden pillanat számít, hogy megragadja a közönség figyelmét és fenntartsa a konverziós arányt.

A WordPress közösség egy részének egyik legelterjedtebb aggodalma a tartalomkezelő rendszer (CMS) sebessége.

Ez a gyorsabb weboldalak iránti nyomás volt az egyik oka annak, hogy a közösség létrehozta a Performance Team-et, mivel félő volt, hogy a WordPress lemarad néhány versenytársa mögött.

Miközben a WordPress magjához új integrációkat adnak hozzá, a jó hír az, hogy a villámgyors weboldalak közül sokan a WordPress-t használják CMS-ként, és ha a tiéddel gondok vannak, az alábbi tippekkel könnyen orvosolható.

1. Gyakran tesztelje webhelye sebességét

Az első lépés webhelye sebességének javításához az, hogy tesztelje azt, hogy mit lehet javítani rajta.

Több száz teszt közül választhatsz online a teljesítmény ellenőrzésénél, mi azonban a Google Web Core Vitals és a Lighthouse Reports tesztekre fogunk koncentrálni.
Google Core Web Vitals

A Google által kezdeményezett Core Web Vitals jelenleg az egyik legfontosabb sebességtesztekkel foglalkozó oldal az interneten, amely a weboldaladat befolyásoló különböző területekről ad információt.

Jelenleg a Core Web Vitals nagyon a felhasználói élményre összpontosít, olyan mérésekkel, mint a betöltési teljesítmény, az interaktivitás és a vizuális stabilitás; azonban kifejezetten megemlítik, hogy ezek a tényezők a jövőben változhatnak.
Világítótorony-jelentés

Ha ismeri a GTMetrixet és más népszerű ingyenes sebességtesztelő eszközöket, akkor a Lighthouse Report technológiát használja. Ez egy nyílt forráskódú, szintén a Google által kifejlesztett technológia, amely lebontja a webhely sebességét.

A Web Core Vitals-hoz hasonlóan ez a jelentés is hihetetlenül alapos, és részletesen bemutatja azokat a problémákat, amelyek lassíthatják az oldaladat, az általános teljesítménytől kezdve a hozzáférhetőségen, a legjobb gyakorlatokon át a SEO-ig.

2. Változtassa meg a PHP verziót

A PHP (Hypertext Preprocessor), az a kódolási nyelv, amelyen a WordPress alapul. Ez azt jelenti, hogy a WordPress verziószámának növekedésével ennek a szkriptnyelvnek a legújabb verziójára lesz szüksége.

Szerencsére a WordPress rendelkezik PHP figyelmeztetéssel, ha úgy véli, hogy a CMS jelenlegi verziója nem kompatibilis, vagy egy újabb verzió telepítésére van szüksége.

Jelenleg a WordPress stabil verziójához ajánlott a PHP 8 vagy a PHP 8.1, vagy minimum a PHP 7.4 futtatása.

A PHP 7.4-es verziója 2022. november 28-ig továbbra is rendelkezik biztonsági javításokkal. Amint egy szoftver verziója nem kap több biztonsági frissítést, elérte az “életciklusa végét”, és többé nem ajánlott a használata.

Ha a webtárhelye nem frissíti automatikusan a PHP verzióját, a cPanel segítségével válthat a különböző verziók között a webhelyek között.

3. Válasszon a WordPressre összpontosító tárhelyszolgáltatót

A webhely sebessége mélyebbre hatol, mint a tárhely, azonban a választott webtárhely lesz a webhelye alapja.

Egy olyan tárhelyszolgáltató, amely arra összpontosít, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa WordPress webhelye számára, a szerver infrastruktúráján múlik.

Az InMotion Hostingnál nagy teljesítményű, a WordPressre finomhangolt szervereket biztosítunk ügyfeleinknek. Egyedi UltraStack-konfigurációnkat úgy terveztük, hogy NVMe SSD, NGINX, PHP-FPM és Redis használatával hihetetlenül gyors és hatékony legyen a szervere. Nincs szükség további szoftverkonfigurációra ahhoz, hogy jelentős javulást tapasztaljon a WordPress teljesítményében.

4. Használjon gyorsítótárazási plugint

A WordPress ökoszisztémában a legnépszerűbb bővítmények közül néhány a gyorsítótárazó bővítmények közé tartozik. Úgy hirdetik őket, mint a webhely teljesítményének biztos növelését, de mit is csinálnak valójában?

Egyszerűbben fogalmazva a gyorsítótárazással az történik, amikor a számítógéped megjegyzi a gyakran használt adatokat egy webhelyről, hogy időt takarítson meg.

Ez azt jelenti, hogy amikor előhív egy webhelyet, a számítógép először helyben megnézi, hogy van-e egy nemrégiben gyorsítótárazott verzió, amelyet megtekinthet.

Mivel a WordPress webhelyek dinamikusak, minden alkalommal, amikor egy végfelhasználó lekérdezi a webhelyét, az a tárhelyről húzza le a tartalmat. A webhely megpróbál betölteni minden új adatot, és emiatt lassabb lehet.

Ha nem frissíti gyakran a webhelyét, egy olyan gyorsítótárazási bővítmény használata, amelynek fő feladata a webhelyének egy gyorsítótárazható statikus verziójának létrehozása, növelheti webhelye sebességét.

Manapság a gyorsítótárazó bővítmények különböző módokon növelik a teljesítményt, a fájlok minimalizálásától kezdve a képek optimalizálásáig és még sok másig.

Íme néhány népszerű és ingyenes WordPress gyorsítótárazó bővítmény:

W3 Total Cache: Cache plugin, amely számos lehetőséggel rendelkezik a webhelyed cache-képességeinek testre szabásához. Ez a tárhely-agnosztikus bővítmény javítja a teljesítményt és csökkenti az oldal betöltési idejét azáltal, hogy minifikálást, objektum-tárolást, adatbázis-tárolást, gyorsítótár-ellenőrzést és még sok mást kínál.
WP Super Cache: Ez az Automatic caching plugin statikus HTML-fájlokat generál a dinamikus WordPress-fájlokból, és villámgyorsan kiszolgálja azokat a webhely látogatóinak.

Kompatibilitási problémák miatt nem javasoljuk, hogy egyszerre egynél több gyorsítótárazó plugin legyen aktív, mivel több plugin aktiválása az optimalizálás szempontjából kontraproduktív.

5. Optimalizálja a képeket

A képek megtévesztően nagy fájlok lehetnek. Ezért amikor a számítógéped információt kér a tárhelyről, az az egyik utolsó dolog lehet, ami betöltődik.

A képek optimalizálása történhet a feltöltés előtt vagy után, majd a weboldaladra. A WordPress támogatja a WebP-képeket, amelyek a Google által bevezetett optimalizált képek, amelyek megtartják a fénykép minőségét anélkül, hogy sok helyet foglalnának.

A képoptimalizáló bővítmények szintén népszerűek a WordPress-felhasználók körében. Ajánlásaink közé tartoznak a következők:

Performance Lab: A Performance Lab bővítmény nagyszerű forrás a WebP képkonvertáláshoz és egyéb optimalizálási beállításokhoz.
Smush: A WordPress egyik legnépszerűbb bővítménye, a Smush automatikusan tömöríti és optimalizálja a képeket feltöltéskor. Lehet, hogy 50-nél több kép tömeges szerkesztéséhez vagy 5 MB-nál nagyobb fájlok tömörítéséhez prémiumra kell frissítened.

6. Fontolja meg a lusta betöltést

Ellentétben azzal, amit a neve sugall, a lusta betöltés nagyszerű módja az oldalad sebességének növelésére.

A lusta betöltő csak akkor tölti be a tartalmat, amikor szükség van rá, így csökkentve a webhely megjelenítéséhez szükséges eszköz- és szerverkérések számát.

Bizonyos optimalizáló bővítmények már tartalmazzák a lusta betöltést, mint egyik opciójukat, beleértve a Jetpacket és a WP Rocket-et, bár néha ezt az előnyt prémium áron kínálják.

7. Használjon tartalomszolgáltató hálózatot (CDN)

A tartalomszolgáltató hálózatok forró témává váltak a webtárhelyeken, és nem véletlenül. A CDN egy módja annak, hogy a végfelhasználók gyorsabban hozzáférjenek a webhelyedhez, mivel a szervereik gyorsítótárazzák a webhelyed adatait.

A gyorsítótárazási bővítményekhez hasonlóan ez segít a felhasználóknak betölteni a tartalmat anélkül, hogy minden egyes alkalommal, amikor az Ön webhelyét hívják, újból le kellene kérniük azt.

A CDN megléte növeli webhelye biztonságát is, és egyes márkák még a DDoS-támadásoktól való védelemre is rendelkeznek implementációkkal.

Ha érdekli egy CDN, de jelenleg nincs rá költségvetése, a Cloudflare ingyenes személyes fiókot kínál, amely hozzáférést biztosít a CDN-szolgáltatásaihoz.

8. Optimalizálja adatbázisát

Az adatbázisában tárolt információk a webhelye szíve. Tartalmazza a WordPress telepítésének minden fontos adatát és a plugin fájljait, az oldalakat és még a felhasználók által tett megjegyzéseket is.

A WordPress adattárolási módja miatt az adatbázisodnak optimalizálásra lesz szüksége. Az adatbázis táblái olyan dolgokat tárolnak, mint a posztok felülvizsgálata, a spamkommentek és a törölt posztok. Ezek a bejegyzések helyet foglalnak és lelassítják az oldaladat.

Ezeknek a felesleges fájloknak az eltávolítása javíthatja webhelye sebességét, mivel az adatokat tároló táblák kisebbek lesznek, és az adatokat könnyebb lesz feldolgozni a végfelhasználók számára.

Szerencsére nem kell manuálisan átnézned az adatbázisodat az optimalizáláshoz, használhatsz egy olyan bővítményt, mint a WP-Optimize, amely rendelkezik adatbázis-optimalizálási képességekkel.

Záró gondolatok

A webhely sebessége mindig fontos tényező lesz a SEO szempontjából. Ha biztosítja, hogy WordPress webhelye naprakész és optimalizált legyen, csodákat tesz a rangsorolással.

searchengineland.com/8-simple-steps-to-optimize-your-wordpress-site-for-seo-388450