A linképítés vonatkozásában a szabályok látszólag mindig változnak, így Jayson DeMers újságíró közkinccsé tette a gondolatait arról, hogy mi a biztonságos, mi nem az, és hogyan menjen biztosra.

Egy nemrégiben megjelent Google+ Hangouts videóbeszélgetésben John Mueller, a Google webmester trendelemzője megválaszolt egy elég gyakran felmerülő kérést: „A bármelyik módon végzett linképítés lehet-e megfelelő módszer?”

A válasza némileg meglepő volt.

„Általánosságban én inkább megpróbálom elkerülni”- mondta, ezzel arra utalva, hogy a linképítés, amit hosszú ideje a keresőoptimalizálás egyik alapvető folyamatának gondolt mindenki, többé már nem ajánlatos.

Mueller ki is fejtette az ezzel kapcsolatos véleményét, mégpedig azzal érvelve, hogy a Google valóban figyelembe veszi a linkeket a rangsoroló algoritmusának részeként, viszont a linkek közvetlen építése nem a legmegfelelőbb módszer erre. Azt állította, hogy azzal a céllal kellene ehhez nekilátni, hogy a tartalom „önmagában is megállja a helyét”, valamint hogy a felhasználók dolgát minél inkább megkönnyítsék a saját blogjaikon és honlapjaikon történő megosztásra.

Ezen kívül nem tulajdonított különösebb fontosságot a linkeknek sem kitartva amellett, hogy a rangsoroló algoritmus nagyon sok különféle tényezőt vesz figyelembe, és a linképítéssel végső soron több kárt lehet okozni egy honlapnak, mintha nem csinálnánk semmit.

A linkek többet ártanak, mint használnak?

Mueller válaszának lényege röviden kissé meglepő. A Google összességében a linképítést már régóta a linkmanipuláció enyhe formájának tekinti.

A Google feladata egy felhasználó által indított lekérdezésre a legrelevánsabb oldalak megtalálása és azok rangsorolása a minőségük és létjogosultságuk alapján. A minőségre/létjogosultságra vonatkozó bármilyen nem organikus módon kinyert jelzés (beleértve a linkeket is) negatívan befolyásolja az adott rangsorolás pontosságát. Mueller számára a linképítés elhagyása összhangban van ezzel az állásponttal.

A Google ezt próbálta kiküszöbölni a Google Penguin-nal, egy frissítéssel a rangsoroló algoritmusában, amely nem veszi figyelembe az általa spam-szerűnek vagy alacsony minőségűnek tekintett linkeket. A túl sok link, vagy túl sok ugyanolyan típusú link, vagy az irreleváns vagy alacsony minőségű forrásból származó linkek mind algoritmus szintű vagy manuális büntetéshez vezethetnek – így már nem csoda, hogy Mueller miért mondta, hogy a linképítés többet árthat, mint amennyit használ.

Bár maga az a tény, hogy a linképítés veszélyes is lehet, egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindig az is. Amennyiben a linképítésbe körültekintően kezdünk, szem előtt tartva a sikerhez vezető tényezőket és elkerülve a büntetést hozóakat, biztosan el tud majd kerülni mindenféle kellemetlenséget.

Ez a gyakorlati SEO szakemberek rögeszméje. Tudjuk, hogy a linkek az egyik legjelentősebb tényezők a rangsoroló algoritmusban, tehát a linkek szerzésének elhanyagolása egyáltalán nem a megfelelő stratégia – különösen akkor, ha biztos afelől, hogy a versenytársai is élnek ezzel a lehetőséggel.

A linképítés „megfelelő” módja

Az a legjobb módszer, amiről John Mueller azt állította, hogy a linképítés megfelelő módja. Az a legjobb és leghatékonyabb módszer a linképítésre, viszont kicsit több időt vesz igénybe és több pénzt emészt fel az ilyen munka elvégzése.

A Google azért tekinti a linkeket értékesnek a rangsoroló algoritmusában, mert a bizalom, hitelesség és létjogosultság mutatói. Amikor egy másik honlap az Ön honlapjáról helyez ki linket, az azt jelenti, hogy valamilyen értékes tartalmat talált az oldalán, és ez közvetve sokkal értékesebbé teszi a honlapját.

A saját maga által végzett linképítés ezt az állapotot kívánja előidézni, de ez nem hordoz önmagában semmilyen hitelességet, ugyanis Ön építette azt az adott linket, és nem más helyezte ki a linkjét annak értékessége miatt – és a Google nem szeretné, ha Ön képes lenne önmagára szavazni. Ehelyett inkább azt értékelné, ha magas minőségű tartalmat hozna létre, amely értékes és valószínűleg érdemes a megosztásra.

A legtöbb megosztást elérő tartalmak között vannak nagyon részletesen kidolgozott blogposztok, infografikák és videók. Ne sajnálja rá az időt, és ne féljen több pénzt vagy forrást fektetni az ilyen tartalmak létrehozásába – minél magasabb minőséget képvisel a tartalom, annál több linket fognak kihelyezni róla természetes úton.

Ossza meg a tartalmát a közösségi médián keresztül, és remélhetőleg a többi dolog megoldódik majd magától – a legmagasabb minőségű tartalom önmagában is több ezer linkkihelyezést érhet el, és azon linkek közül egyikért sem kaphat semmilyen büntetést. Az ilyen típusú tartalom folyamatos megalkotása és megosztása kemény munka lehet, ugyanis eredeti, szórakoztató és informatív anyagot kell létrehoznia minden egyes alkalommal, viszont megéri, amennyiben a magasabb létjogosultság elérése a végső célja.

Létezik a linképítésnek egy másik, kétségkívül hatékonyabb módja is, amellyel biztosan nem lesz teljesen passzív a tájékoztatási erőfeszítéseit illetően: vendégblogolás.

A vendégblogolás a többi blogtulajdonossal, szerkesztővel és újságíróval történő kapcsolat kialakításának folyamata annak érdekében, hogy kiérdemelje az általuk írtakhoz történő hozzájárulást. Bármivel is járul hozzá az adott íráshoz, szerkesztői jóváhagyást kell kapnia, mivel az írás tulajdonosának általában azt jóvá kell hagynia.

A vendégblogolásból sokkal több előnye is származhat, mint csak a keresőoptimalizálással kapcsolatos haszon.

Költségek, kockázatok és előnyök

A linképítés valóban többet árthat, mint amennyit használ – de csak akkor, ha rosszul csinálja. Annak a meghatározása, hogy a linképítés megéri-e a fáradságot, számba kell vennie a különféle lehetőségek költségeit, kockázatait és előnyeit.

A linképítés megváltozott az utóbbi évek folyamán. Korábban a „legjobb módszernek” gondolták a cikkatalógusok, honlapkatalógusok, közösségi könyvjelzők stb. oldalain kihelyezett, sok kulcsszót tartalmazó linkek megszerzését. Most ugyanezek a taktikák csak csökkentik a honlapja értékét (vagy ami még rosszabb, manuális büntetést fog kapni).

Manapság a minőségi tartalom közzétételével – mind a saját honlapján, mind azon kívül – kiérdemelt linkek meglehetősen több haszonnal fognak járni az Ön számára mindenféle kockázat nélkül, viszont többe is kerül, mint az utóbbi évek linképítési taktikái. Sokkal több időt, pénzt és erőfeszítést igényel a sikeres linképítés megvalósítása, mint néhány évvel ezelőtt.

Egy szó, mint száz…

A linképítés egyáltalán nem elhanyagolható és nem kerülendő módszer – végtére is a Google továbbra is értékeli a külső linkeket. Ennek ellenére esetleg megfontolhatja a stratégiája korszerűsítését.

Az önmaga bebiztosítására elvégzett hagyományos linképítés és a minőségi tartalommal kiérdemelt linkekre történő koncentrálás a világon a legjobb megoldás – a tartalomalapú linkek értéket és alacsony kockázatát, valamint az alacsonyabb költségű hagyományos linkek állandóságát és kiszámíthatóságát tudhatja maga mögött egyszerre.

A két módszer összekovácsolásával kényelmesen a költségkeretén belül maradhat, miközben fokozatosan és megbízható módon építi a létjogosultságot; és, ameddig okosan használja a hagyományos linképítési gyakorlatát, egyáltalán nem kell aggódnia a büntetés miatt.