Joomla vagy WordPress? A vita lezárva…

Közkívánatra felfedtük a Joomla valamint a WordPress CMS rendszerek előnyeit és hátrányait:

WordPress (tartalomkezelő rendszer) – érvek és ellenérvek

Érvek:

Nyílt forráskódú (mindenki számára elérhető) – A WordPress nyílt forráskód-jellege miatt a legjobb megoldás a kezdőknek és a tapasztalt webfejlesztőknek egyaránt. Az avatatlan fülnek a nyílt forráskód alapvetően azt jelenti, hogy letöltheti a forráskódot a CMS (Content Management System – tartalomkezelő rendszer) szoftverre, és azt a saját igényeinek megfelelően módosíthatja. Ez azt is jelenti, hogy maga a weboldal készítő szoftver nem kerül egy fillérbe se.
Egyszerű kezelhetőség – Ez szokott lenni ehhez a platformhoz (számítógépes szoftver-környezet) kapcsolt legfőbb marketingfogás, de a könnyen kezelhetőség már annyira elcsépelt lett, hogy eltávolították ezeket a hirdetéseket a reklámanyagokból. A WordPress weboldal telepítése kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.
Weboldal készítés, testreszabás – Milliószámra találhatóak itt ingyenes sablonok (az a grafikai felépítés, ami segítségével megjelenik a weboldal) a WordPress használóinak – akár a WordPress weboldalán keresztül, akár egy harmadik szolgáltatón keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy még a leggyakorlatlanabb felhasználó is egyedi igényeire szabhassa a weboldalát, legyen az személyes vagy üzleti célú. A sablonok mellett ezerszámra lehet válogatni a bővítmények (kiegészítő programok) között az weboldal tartalmának kiemelése céljából.

Ellenérvek:

Biztonság – A biztonság mindig is a legnagyobb gondot jelentette a nyílt forráskódú tartalomkezelő területén, de most különösen felélénkült az erről szóló vita a WordPress kapcsán. A nyílt forráskód lényege, hogy bárki számára elérhető legyen – még azoknak is, akiknek kifogásolható szándékai vannak a kód használatával.
Üzemeltetési költség – Amíg a WordPress letöltése és használata teljesen ingyenes, addig a WordPress weboldal üzemeltetése egyáltalán nem az. Figyelembe kell venni a web tárhely eCommerce (elektronikus kereskedelem) eszközeinek és a speciális bővítmények költségét, amik segítenek elérni az egyéni célokat.
A testreszabás bonyolultsága – Végül, ha a WordPress weboldal testreszabásáról van szó a drag & drop eszközökön („fogd és vidd” – az egér gombjának lenyomásával és nyomva tartásával megfogjuk az objektumot) túl, beleértve a kiválasztott sablont is, a felhasználó bajba kerülhet webfejlesztési tapasztalat vagy egy rendelkezésre álló tapasztalt programozó híján.

weboldal készítés árak

Joomla(tartalomkezelő rendszer) – érvek és ellenérvek

Érvek:

Egyszerű kezelhetőség – Ugyanúgy, mint a WordPress, a Joomla weboldalak telepítése is csak perceket vesz igénybe.
Erős kiterjesztések – A Joomla széles körű bővítményeket kínál a felhasználóknak az weboldal tartalmának kiemelésére. Ez magába foglal mindent a bővítményektől kezdve a weboldal moduljaiig (rugalmasan hazsnálható bővítmények, pl. menük, legutóbbi hírek vagy bejelentkezés modul), amik közül természetesen mind nyílt forráskódú.
Széles körű felhasználói engedélyek – Ha egy olyan oldalról van szó, ahol a felhasználók széles köre fér hozzá a tartalomhoz, akkor nagyon fontos beállítani a dinamikus felhasználói engedélyeket. A Jommla  lehetővé tesz akár kilenc különböző típusú felhasználói engedély beállítását.

Ellenérvek:

Haladó testreszabás – Aki a Joomla világában újnak számít, annak problémát jelenthet a haladó testreszabás. Aki így szeretné a haladó funkciókat, mint a speciális gombok, flash-alapú tartalom, stb., használni, annak egy fejlesztő vagy egy programozó segítségére lesz szüksége.
Nem túlságosan SEO-barát – Nem arról van szó, hogy a Joomla SEO-barát, de ezt sem olyan könnyű összehozni a CMS platformmal. De ha már egyszer összeálltak a dolgok, gyorsan meg lehet tanulni a trükköket, hogy az oldalunkat ugyanolyan SEO-baráttá tegyük, mint bármelyik másik CMS platformot.

Summa: Ha szakértő kezekben épül és gyarapodik egy weboldal, lehet az bármilyen rendszer, rendben lesz mind a keresőoptimalizálás, mind a hibátlan működés. Ha rendelkezünk alap szintű programozói ismeretekkel akkor akár a WordPress is jó megoldás lehet. Ha kicsit többet szeretnénk a weboldalunktól mint, hogy egy legyen a sok közül, akkor ne féljünk felkeresni egy szakembert, aki Joomla weboldalunkat karban tartja, építgeti, optimalizálja.

weboldal készítés árak